09 Αυγούστου 2024

ΑΝΑΣΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 9/8/2024

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

(ΑΝΑ.Σ.Α.)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αχαρνές 9/8/2024

1.       ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ή ΠΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ  ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Δ.Υ.

Λάβαμε στα μειλ μας στις 7/8/2024 το νέο συμβόλαιο υγείας της ΕΘΝΙΚΗΣ από την ΔΟΔΥ με καθυστέρηση περίπου ενάμιση μήνα άφ ότου υπογράφτηκε, όπου, σαφώς αποκλείει με κάθε τρόπο τους νέους 13 συναδέλφους Δ.Υ. (ή και τους επόμενους που θα έρθουν) που διορίστηκαν στη ΕΑΓΜΕ σχετικά πρόσφατα, με την κατάπτυστη φράση στην αρχή του συμβολαίου για τους δικαιούχους που μπαίνει για πρώτη φορά με ευθύνη της Διοίκησης ΕΑΓΜΕ και του εκπροσώπου αυτής Βασίλη Τσελεπίδη: «Όσοι εργάζονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) μετά την μεταφορά τους από το τέως ΙΓΜΕ, δικαιούνται να ασφαλιστούν από την ημερομηνία πρόσληψής τους..», την στιγμή που οι νέοι μόνιμοι Δ.Υ. συνάδελφοι μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους μαζικά και γραπτώς προς το Συνδικάτο να ενταχθούν σε αυτό το συμβόλαιο.

 

Σύντομο ιστορικό:   Το συνδικάτο σε συνεδρίασή του στις 30/05/2024 ΟΜΟΦΩΝΑ εξουσιοδότησε επιτροπή με τους συναδέλφους Γ. Μαυρογιάννη, Κ. Ζαραβέλα και Π. Αναγνωστοπούλου, για να μελετήσει την βελτίωση των όρων του συμβολαίου, καθώς και να βρει τρόπο να ενταχθούν και οι νέοι συνάδελφοι Δ.Υ. Η επιτροπή έκανε σημαντική δουλειά και παρέδωσε ένα σχέδιο στο συνδικάτο που αποδείκνυε ότι είναι και βιώσιμο, αλλά και έχει περιθώρια να ενταχθούν και οι συνάδελφοι Δ.Υ. (επισυνάπτεται). Το ΔΣ του Συνδικάτου ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ την πρόταση της επιτροπής και τους εξουσιοδότησε να εκπροσωπήσουν το Συνδικάτο στις διαπραγματεύσεις.

 

Όμως: Όταν προγραμματίστηκε ΔΣ στις 27/6/2024 για να συζητηθεί αυτό το θέμα, μαζί με άλλα όπως ήταν το 25% και οι υπόλοιπες γραπτές προτάσεις των Δ.Υ. (που εργάστηκαν και εξουσιοδοτήθηκαν για αυτό τα εκλεγμένα μέλη του Συνδικάτου, Δ. Κοιλάκος και Χ. Κανελλόπουλος στην συνεδρίαση του ΔΣ 16/5/2024). Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου στην αρχή της συνεδρίασης έβαλε ως πρώτο θέμα τη διόρθωση του πρακτικού του προηγούμενου ΔΣ διότι δεν του «άρεσε» που γράφτηκε η απειλή του Τσελεπίδη για να απολύσει τον Κοντοδήμο. Εμείς επιμέναμε αυτό το θέμα να συζητηθεί στο τέλος ή σε άλλη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τελικά να αποχωρήσουν από το ΔΣ όλοι οι εκλεγμένοι πλην Ξηρόκωστα. Αυτή η «τεχνική» διάλυσης ΔΣ του Γαλανάκη, έγινε εσκεμμένα και υπήρχε δόλος, διότι:

1.       Ήθελε με δόλο να «πουλήσει» το συμβόλαιο υγείας και να μην ενταχθούν οι νέοι συνάδελφοι Δ.Υ. σε αυτό. Να διευκρινίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια: στο προηγούμενο ΔΣ ο Β. Τσελεπίδης αρνήθηκε να εκπροσωπήσει το Συνδικάτο στη διαπραγμάτευση, διότι ο ίδιος δεν είναι πλέον στο συμβόλαιο (λόγω ηλικίας), έντιμη στάση μεν, αλλά ήταν εκπρόσωπος της Διοίκησης….(!)

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου την ίδια μέρα και χωρίς να ρωτήσει κανέναν από το ΔΣ, πρωτοκόλλησε και έστειλε την πρόταση της επιτροπής στην διοίκηση για να «διαπραγματευτεί» από μόνη της η πρόταση… χωρίς την επιτροπή που ΟΜΟΦΩΝΑ εξουσιοδοτήσαμε,  αλλά ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με την Διοίκηση και την Εθνική, παρότι ζητήθηκε στον ΓΔ συνάντηση για συζήτηση τουλάχιστον 3 φορές και αγνοήθηκε προκλητικά.

2.       Πριν το ΔΣ, κατά ομολογία του ιδίου μεταγενέστερα του Προέδρου του Συνδικάτου, είχαν συναντηθεί με τον ΓΔ, όπου και εξέδωσαν εκείνη την ανακοίνωση που αφορούσε την επικείμενη απόφαση για το 25%  την οποία καταγγείλαμε.

3.       Δεν συζητήθηκαν (ακόμη και μέχρι σήμερα), οι προτάσσεις των νέων συναδέλφων ΔΥ για τα εργασιακά και άλλα ζητήματα που έθεσαν γραπτώς στο Συνδικάτο, αφού το ΔΣ ακόμη εκκρεμεί….

 

2.       ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 25%

Έχει σταλεί επιστολή από το Συνδικάτο στις 23/7/2024 στον Υπουργό ΠΕΝ και εκκρεμεί συνάντηση ενδεχομένως μετά τις 15 Αυγούστου όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος, από την υπόσχεση που είχε από την γραμματεία του Υπουργού.

Η συνάντηση αυτή είναι κρίσιμης σημασίας και θα πρέπει να γίνει πασει θυσία πριν εκδοθεί η ΚΥΑ. Κατά τους νομικούς μας παραστάτες θα πρέπει στη συνάντηση να παραβρίσκονται και οι ίδιοι και να εκθέσουν όλα τα νομικά επιχειρήματα που κατατείνουν στη δίκαιη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, χωρίς αποκλεισμούς καθώς και στην αναγκαιότητα  για νέα νομοθετική ρύθμιση που θα περιλάβει όλους τους δικαιούχους, έστω και αν δεν έχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Μέχρι τότε δεν πρέπει να στέλνουμε έγγραφα που δημιουργούν τετελεσμένα. Ελπίζουμε να μη βρεθούμε πάλι προ «εκπλήξεων»….

3.       ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Σχεδόν κάθε χρόνο η υπηρεσία «ΔΟΔΥ-ΕΑΓΜΕ», δια των διευθυντών εκπροσώπων,  εκδίδει απειλητικές ανακοινώσεις προκειμένου να πάρουν την άδεια οι εργαζόμενοι του προηγουμένου έτους μέχρι τις 31/3 του τρέχοντος, αγνοώντας επιδεικτικά την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που σαφώς ορίζει: «Τέλος, επισημαίνεται ότι για το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο, στα ν.π.δ.δ., και στους ο.τ.α. α' και β ́ βαθμού δεν προβλέπεται δικαίωμα αποζημίωσης για μη ληφθείσα κανονική άδεια, αλλά η άδεια ή τμήμα αυτής που δεν χορηγήθηκε μέσα στο έτος, χορηγείται υποχρεωτικά στο επόμενο έτος. Στην περίπτωση που για  οποιονδήποτε  λόγο,  συμπεριλαμβανομένης  και  της  λύσης  της  υπαλληλικής  σχέσης  δεν καθίσταται  δυνατή  η  χορήγηση  της  κανονικής  άδειας  στο  επόμενο  έτος,  η  άδεια  αυτή  δεν αποζημιώνεται».

Έτσι με τις παράτυπες και παράνομες ανακοινώσεις της ΔΟΔΥ-ΕΑΓΜΕ, δίνουν την δυνατότητα σε κάθε προϊστάμενο να χειρίζεται ανάλογα στο πόσο συμπαθεί τον υφιστάμενο εργαζόμενο ή όχι για να του κόβει την άδειά μετά το τρίμηνο του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.

Η κανονική άδεια είναι δεδουλευμένος χρόνος. Η εγκύκλιος ρητά καλύπτει το ενδεχόμενο να μην έχει ληφθεί μια άδεια εντός του τρέχοντος έτους πχ του 2023 κ καλύπτει την παράταση χορήγησής της  έως το επόμενο έτος δηλαδή έως 31/12/2024 . Δεν καταργείται δεδουλευμένος χρόνος! Πρόκειται για στοχευμένη διοικητική ενέργεια η οποία απαγορεύεται.

Προειδοποιούμε ότι παρανομούν και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κόβουν την κανονική άδεια κανενός συναδέλφου η οποία είναι ΙΕΡΗ και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ για να την χρησιμοποιήσει όποτε θέλει ανάλογα τις προσωπικές ανάγκες του!

Επίσης στην περίοδο του καύσωνα με εντελώς χυδαίο και παράνομο τρόπο, αγνοώντας ακόμη και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για τον καύσωνα, χρέωσαν κανονική άδεια σε συναδέλφους μας που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν ήρθαν στη δουλειά, φοβούμενοι για τη ζωή τους. ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΟΣ!!!

Απαιτούμε να ξεχρεώσουν την κανονική άδεια από τους συγκεκριμένους συναδέλφους, οι οποίο κάποιοι από αυτούς το κατήγγειλαν και στο Συνδικάτο, σε όλα τα εκλεγμένα μέλη και παρότι ενημερώσαμε τον Πρόεδρο να παρέμβουμε στο  ΓΔ, ουδέποτε έγινε….

ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ!!!

Υ.Γ. Συνάδελφοι, για πιο λόγο θα πρέπει να ανεχόμαστε ως μέλος του Συνδικάτου τον εκπρόσωπο της Διοίκησης και μάλιστα με το αξίωμα του Ταμία, το Β. Τσελεπίδη; Τον παροτρύνουμε να παραιτηθεί άμεσα από μόνος του για να μην «τσαλακωθεί»[1]….

 

ΑΝΑΣΑ



[1] Την φράση να παραιτηθεί από μόνος του για να μην «τσαλακωθεί» την ξεστόμισε ο Γαλανάκης πριν 3 χρόνια περίπου, όταν ήθελαν να εκδιώξουν τον Χ. Σμυρνιώτη από το Συνδικάτο. Καιρός είναι να παραιτούνται οι ίδιοι διότι θα «τσαλακωθούν» τελικά από την προδοτική τους συμπεριφορά απέναντι στους συναδέλφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: