10 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η

            

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410





 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Πληρωμή δεδουλευμένων και αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Αναμφισβήτητη είναι η προσφορά του ΙΓΜΕ, εδώ και 60 χρόνια λειτουργίας, στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, τη στήριξη μεγάλων τεχνικών έργων κ.ά. Ακόμη και σήμερα, παρόλα τα σχέδια διάλυσης του, από οικονομικά συμφέροντα που ικανοποιούν η τρόικα, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα μνημόνια, παραμένει υψηλού κύρους, ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους μέσα από τη διενέργεια ερευνητικών έργων. Είναι ένα ινστιτούτο στρατηγικής σημασίας, για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του τόπου.
 Το νέο Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) που δημιουργήθηκε με την υπ’ αριθμόν 25200 ΚΥΑ/ΦΕΚ2612/8Νοεμβη 2011, μετά την απορρόφηση του ΙΓΜΕ, αποτελεί ένα διοικητικό «μόρφωμα», που στόχο έχει να εμποδίσει το ΙΓΜΕ, που αποτελεί τον κύριο πυρήνα του, να επιτελέσει το ερευνητικό έργο και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και κυρίως προς την κοινωνία. Απαξιώνοντας έτσι το Ινστιτούτο οδηγείται στη διάλυση. Γι’ αυτό απομακρύνονται μέσω εφεδρείας, ουσιαστικά απολύονται, έμπειροι και αναγκαίοι για τη λειτουργία του εργαζόμενοι και ταυτόχρονα μένουν απλήρωτοι εδώ και 2 μήνες οι υπόλοιποι .
 Εξάλλου η  απορρόφηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και η συρρίκνωση του προσωπικού υποστήριξης (εργαστηρίων, διοικητικών κλπ) του ΙΓΜΕ, κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών (παραρτήματα) θέτει σε κίνδυνο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για τη χώρα, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκούς πόρους. Ο σχεδιασμός αυτός που υλοποιείτε για το ΙΓΜΕ και τους εργαζόμενους του δεν βασίζεται σε καμιά μελέτη. Αντίθετα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Μάιος 2011), σε μελέτη  που παρήγγειλε το ΙΓΜΕ, προβλέπει για τη λειτουργία και ανάπτυξη του, την ανάγκη αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού του, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αφού είναι το μοναδικό Ινστιτούτο στη χώρα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν σκοπεύει:
1.    Να προχωρήσει στην κατάργηση της ΚΥΑ με αριθμό 25200/08-11-11 των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ώστε να αποτραπεί η διάλυση του ΙΓΜΕ και να μην μπουν στην εφεδρεία-ουσιαστικά να απολυθούν- 130 εργατοτεχνίτες, εργοδηγοί και διοικητικοί υπάλληλοι, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΙΓΜΕ; Και να πάρει μέτρα αναβάθμισης του ρόλου και έργου του ΙΓΜΕ ως ανεξάρτητου δημόσιου ερευνητικού ινστιτούτου, προωθώντας τη βασική έρευνα υποδομής και την εφαρμοσμένη σε ζητήματα ορυκτού πλούτου;
2.    Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των δύο μηνών των εργαζομένων και οι αποζημιώσεις των συνταξιούχων;
3.    Να αξιοποιήσει τα 25 εκατομμύρια € για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ εκ των οποίων το 70% περίπου έχουν εγκριθεί και είναι σε φάση εκταμίευσης;

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: