02 Νοεμβρίου 2015

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Αχαρνές, 2-11-2015

Α.Π.  64/7

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Όταν ο εργαζόμενοι τον Αυγούστου του 2007, πάλευαν να μη περάσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογίας» που προωθούσε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης διαπίστωναν ότι εντάσσονταν στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), όπως αυτοί προσδιορίστηκαν στη Σύνοδο της Λισσαβόνας.
Δύο ήσαν οι βασικοί στόχοι:
  • Η αύξηση του μέσου κοινοτικού ποσοστού που διατίθεται για την έρευνα (από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους) προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στόχος που έμεινε στα χαρτιά!!
  • Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και στον χώρο των ερευνητών, στην λογική της «flexicurity» («ευελιξία» - «ασφάλεια»). Στόχος που επιτεύχθηκε συντριπτικά!!
Το νομοσχέδιο αυτό χάρις στον αγώνα των εργαζόμενων στην Έρευνα αλλά και στα ΑΕΙ δεν πέρασε, αλλά η λογική αυτή εντάχθηκε στα στο Νόμο Βασιλάκου που ήρθε σε περίοδο Τρόικας και αν και ανολοκλήρωτος θεσμοθέτησε την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων  που υπάγονταν στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
            Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια που διατίθενται συνολικά για την έρευνα δεν ξεπερνούσαν το 0.6% του ΑΕΠ (έχοντας φθάσει σήμερα στο 0.4%) καθιστώντας την χώρα μας ουραγό στην ΕΕ, όπου ο μέσος όρος είναι 1.9%.
            Από αυτό το ποσοστό αυτό που αφορά την βασική έρευνα είναι ασήμαντο. Σ’ αυτό το ποσοστό οι ιδιώτες συμμετέχουν με ίδια κεφάλαια λιγότερο από το 0.1%, δηλ. με 16% ενώ από το σύνολο του ποσού που διατίθεται για την έρευνα απορροφούν το 32% εκμεταλλευόμενοι Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.
            Τα ερευνητικά κέντρα ολοένα και περισσότερο συνδέονται με την οικονομική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων αποκλείοντας ουσιαστικά την ενασχόληση με βασική έρευνα, με ανθρωπιστικές και εν γένει κοινωνικές επιστήμες, ενώ στα τεχνολογικά κέντρα ανατίθεται ακόμη και η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ενώ με βάση την «Ευρωπαϊκή χάρτα του ερευνητή» καθορίζουν τα δικαιώματα των εργοδοτών, και μάλιστα ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας τους, προωθώντας την οδηγία Bolkenstein και στην έρευνα.
            Έτσι σήμερα τα ερευνητικά κέντρα συνδέονται ολοένα και περισσότερο με την οικονομική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων αποκλείοντας ουσιαστικά την ενασχόληση με βασική έρευνα, με ανθρωπιστικές και εν γένει κοινωνικές επιστήμες, ενώ στα τεχνολογικά κέντρα ανατέθηκε ακόμη και η προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
Με βάση την «Ευρωπαϊκή χάρτα του ερευνητή» καθορίζονται τα δικαιώματα των εργοδοτών, και μάλιστα ανεξάρτητα από τον τόπο εργασίας τους, προωθώντας την οδηγία Bolkenstein και στην έρευνα αλλά και η ακόμη μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με τη πρόβλεψη συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου και συμβάσεων έργου, η μη εξέλιξη του τεχνικού επιστημονικού προσωπικού που δεν διεξάγει έρευνα, η εκμετάλλευση των μεταπτυχιακών σπουδαστών που με «υποτροφίες» πείνας δουλεύουν εξαντλητικά, ενώ το ειδικό μισθολόγιο των ερευνητών  κατάντησε φτωχολόγιο.
            Η κατάσταση αυτή που διέπει το σύνολο σχεδόν των ερευνητικών Κέντρων που υπάγονται στην ΓΓΕΤ δεν άφησε αλώβητα και τα ερευνητικά Ινστιτούτα που υπάγονταν στα κλαδικά Υπουργεία. Έτσι το ΙΓΜΕ έγινε ΕΚΒΑΑ (ένας διοικητικό-επιστημονικός φορέας χωρίς προσανατολισμό), το ΕΘΙΑΓΕ έγινε ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κάτι μεταξύ ΚΕΚ, Πιστοποίησης και έρευνας στα πλαίσια μιας μεθοδευμένης πολιτικής αποδόμησης της Δημόσιας Έρευνας και της ιδιωτικοποίησης των μέχρι σήμερα δεδομένων τους.
ΚΟΙΝΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΗΡΑΝΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΝΕΑΡΩΤΕΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
 Οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ με τον σθεναρό και ανυποχώρητο αγώνα τους πέτυχαν την ΕΠΑΝΑΝΣΥΣΤΑΣΗ του ΙΓΜΕ. Αλλά μόνο στα χαρτιά αφού από 600 εργαζόμενους που υπήρχαν στο Ινστιτούτο με την έναρξη του ΕΣΠΑ εν έχουν απομείνει παρά 200.
Έτσι για πρώτη φορά και στο ΙΓΜΕ απασχολούνται εδώ και ένα χρόνο 62 εργαζόμενοι (κατά κύριο λόγο Επιστήμονες) με συμβάσεις έργου.
            Και πριν ακόμη ολοκληρωθεί το επιστημονικό έργο που είχε προγραμματισθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων με αποτέλεσμα τα έργα να μείνουν ημιτελή και οι συνάδελφοι να χάσουν την δουλειά τους.
            Το Συνδικάτο ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των σωματείων του ΕΙΕ και του ΦΛΕΜΙΓΚ και συμμετέχοντας στο Συντονιστικό που συγκροτήθηκε από τα σωματεία των εργαζόμενων στην Έρευνα καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη 3ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε το ΔΣ του Συνδικάτου με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του για ΑΥΡΙΟ Τρίτη 3 Νοεμβρίου από τις 8-11 πμ για να συμμετάσχουμε στις 9.00 πμ στην αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σωματείων της Έρευνας μπροστά στην ΓΓΕΤ στην Μεσογείων.
Επίσης στα πλαίσια της ανάδειξης του σοβαρού προβλήματος χρηματοδότησης και στελέχωσης των Ερευνητικών Φορέων το Σωματείο θα προτείνει στα σωματεία της Έρευνας να οργανώσουν μετά την Πανελλαδική Απεργία της 12 Νοέμβρη Κοινή Συνέντευξη Τύπου καλώντας Κόμματα και Φορείς να πάρουν θέση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                                              

                              Χ Σμυρνιώτης                            Γ. Βουγιουκαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: