13 Μαΐου 2021

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 


Αρ. πρωτ:    255                                                                                                                                      Αθήνα 13 Μάη  2021

                              

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

135 χρόνια μετά από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση της Ν.Δ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία η οποία αποτέλεσε ευκαιρία για την ψήφιση πλήθος αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων που απορρύθμισαν την εργασία και υπονομεύουν την ίδια την κοινωνική συνοχή «ανακοινώσε» νομοσχέδιο με το οποίο νομοθετεί το 10ωρο, αυξάνει το νόμιμο όριο υπερωριών, θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες,  γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία ενώ περιλαμβάνει και ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άκυρες από τα δικαστήρια θα προβλέπεται «έξτρα αποζημίωση» αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης που ίσχυε μέχρι τώρα.

Παράλληλα, το σχετικό νομοσχέδιο επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι: Ορίζει υποχρεωτικό προσωπικό ασφαλείας κατά τις απεργίες (δίνοντας το περιθώριο στις διοικήσεις να ορίζουν το ύψος του με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το αόριστο 33% των υπηρεσιών), επιδιώκει να καταργήσει το συνδικαλιστικό διάλογο μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της παράκαμψης των γενικών συνελεύσεων θέτοντας μάλιστα ως προϋπόθεση για να αναγνωρίζεται ως έγκυρη η απόφαση το 50%+1 των μελών του σωματείου (αξιοποιώντας και τον αντίστοιχο νόμο για συμμετοχή 50% + 1 στις συνελεύσεις για κήρυξη απεργίας), τη στιγμή που αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με το 22% του εκλογικού σώματος, ενώ με αντίστοιχα ποσοστά εκλέγονται όλες οι κυβερνήσεις! Επίσης, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί άγρια τις καταλήψεις και τις απεργιακές περιφρουρήσεις, μέσω της απαγόρευσης της «άσκησης ψυχολογικής βίας» (κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει και το απλό μοίρασμα απεργιακής προκήρυξης).

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ, «πιστή» στην αντεργατική πολιτική της και απόλυτα «πιστή» στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρουσίασε χθες το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα εργασιακά  με το θρασύτατο ψευδεπίγραφο σύνθημα «δύναμη στον εργαζόμενο», ενώ κατ΄ουσία δίνει «παντοδυναμία στην εργοδοσία» όπου ουσιαστικά:

1.     Καταργεί το οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, Καθιέρωση 10ωρης δουλειάς - Ο «φερετζές» της «ψηφιακής κάρτας»

Το νομοσχέδιο προχωρά σε συντριπτικό χτύπημα του 8ωρου με την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Μάλιστα, παρά τη μέχρι τώρα προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι το 10ωρο θα επιβάλλεται με ατομική σύμβαση εκεί που δεν υπάρχει σωματείο, ή τις γελοιότητες για «αίτηση του εργαζόμενου», από τη διάταξη προκύπτει το αντίθετο. Συγκεκριμένα, μπορεί να επιβάλλεται με ατομική σύμβαση ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία!

2. Προσφέρει «δώρο» στους εργοδότες τις απλήρωτες υπερωρίες,

Και ενώ η κυβέρνηση, θέλοντας να στηρίξει την κατάργηση του 8ωρου, διαφημίζει τη μειωμένη απασχόληση όταν δήθεν «το επιθυμούν οι εργαζόμενοι», την ίδια στιγμή αυξάνει στις 150 ώρες τις υπερωρίες (από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες) τις οποίες μονομερώς θα μπορούν να επιβάλλουν οι επιχειρήσεις, ενισχύοντας το οπλοστάσιο της υπερεκμετάλλευσης και της δουλειάς «ήλιο με ήλιο»! Επιπλέον, επικαλούμενες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μάλιστα η αύξηση των ωρών θα έρχεται στους εργοδότες και πιο φθηνά, καθώς μέχρι τις 150 ώρες ο εργαζόμενος θα αμείβεται με προσαύξηση μόλις 40%, ενώ με το ισχύον καθεστώς για πάνω από τις 120 ώρες η προσαύξηση είναι 60%.

3. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για το εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια. Δίπλα στους μέχρι τώρα εργαζόμενους που ξέχασαν τι σημαίνει ξεκούραση την Κυριακή, προστίθενται επιπλέον αρκετοί κλάδοι όπως, όπως και οδικός μας των Ορυχείων Μεταλλείων, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Επίσης, μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας την Κυριακή θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις για: Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, στις περιπτώσεις νόμιμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης - γραμματείας και κάθε άλλου εργαζόμενου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών. Ακόμα, στις περιπτώσεις συντήρησης κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και στις περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

4. Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Σε «ανεξάρτητη αρχή» μετατρέπεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο το ΣΕΠΕ, μια «αρχή» που θα αναλάβει τον «έλεγχο» σε μια αγορά εργασίας με τη «ζούγκλα» να είναι πια κανονικότητα. Στόχευση κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να μην υπάρχει πια καμιά υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση της Υπηρεσίας, να μην είναι υπόλογη καμία κυβέρνηση για τις ελλείψεις ή τα πεπραγμένα της, με λίγα λόγια να αφαιρεθεί ακόμα κι αυτό το μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι μπας και βρουν το δίκιο τους.

5. Περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις

Υποκριτική πέρα για πέρα είναι και η διάταξη περί «προστασίας από απολύσεις». Στην πράξη οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν προστατεύονται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δικαιωθούν από τα δικαστήρια δίνεται στον εργοδότη η δυνατότητα, έναντι κάποιου αντιτίμου, να μην επαναπροσλάβει τον απολυμένο. Πρόκειται για ένα ακόμα «σήμα» προς την εργοδοσία ότι έχει πλήρη ασυλία να κάνει ό,τι νομίζει με τους εργαζόμενους, αφού εκτός από το ότι θα μπορεί να τους βάζει να δουλεύουν όσο και όπως θέλει, θα τους ξεφορτώνεται και όποτε θέλει, ξέροντας ότι αν κριθεί άκυρη η απόλυση δεν έχει και την υποχρέωση επαναπρόσληψης. Όσο για τον εργαζόμενο, θα αρκείται σε κάνα ξεροκόμματο «αποζημίωσης» παραπάνω, κι αυτό αν το κατοχυρώνει, με την κινητικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 65 δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, καταβάλλοντας μια πρόσθετη αποζημίωση (3 μηνιάτικα μέχρι διπλάσιο της νόμιμης), να ξαποστείλουν τον εργαζόμενο στο σπίτι του και στις ουρές της ανεργίας.

6. Δουλειά από όπου θέλει ο εργοδότης με την τηλεργασία

Ανάλογης κοπής είναι και οι διατάξεις για την τηλεργασία, καθώς το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» είναι ο φερετζές για να περάσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που μονιμοποιεί και επεκτείνει στο έπακρο τη νέα αυτή μορφή «ευελιξίας», που ωφελεί τους εργοδότες και αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

7. Νέα εμπόδια στην απεργία, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, καταργεί το δικαίωμα της απεργίας

Η κυβέρνηση επιχειρεί με το νομοσχέδιο μια σαρωτική επίθεση σε κατακτημένες συνδικαλιστικές ελευθερίες, με τον υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει τη δράση των συνδικάτων περίπου ως ...εγκληματική ενέργεια, μη μπορώντας να κρύψει το μίσος εργοδοτών και κυβερνήσεων απέναντι στην οργανωμένη - συλλογική διεκδίκηση.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα καίριο πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα, εισάγοντας την έννοια της «Ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας». Με τη συγκεκριμένη διάταξη διασφαλίζεται ότι η απεργία μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη», αντιγράφοντας αθλιότητες άλλες χώρες με εργαζόμενους που «απεργούν» ...δουλεύοντας, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια.

Ετσι, το απεργιακό δικαίωμα καταντά «αδειανό πουκάμισο» αφού για να παρέχεται το 1/3 των υπηρεσιών και μάλιστα πέραν του συνηθισμένου προσωπικού ασφαλείας, πρακτικά θα πρέπει να εργάζονται σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.

Το νομοσχέδιο βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

Το σκηνικό απεργοσπασίας συμπληρώνεται με τη διάταξη που απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παράβαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας».

8. Ανοίγει η πόρτα των απολύσεων συνδικαλιστών

Το νομοσχέδιο μεριμνά για λογαριασμό της εργοδοσίας και για όσους συνδικαλιστές είναι «αγύριστα κεφάλια» και τολμούν να πάνε κόντρα σε εργοδότες και κυβερνήσεις. Καταργώντας σχετικές προστατευτικές διατάξεις ανοίγει η πόρτα των απολύσεων συνδικαλιστών, καθώς «η απόλυση συνδικαλιστή θα επιτρέπεται για σπουδαίο λόγο...», ενώ καταργείται η Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών - στην οποία συμμετείχαν και δικαστικοί - η οποία έκρινε μέχρι τώρα τη νομιμότητα της απόλυσης συνδικαλιστών. Ετσι τα αφεντικά θα μπορούν να ξεφορτώνονται πιο εύκολα τις όποιες ενοχλητικές φωνές στους χώρους δουλειάς.

Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), το οποίο θα είναι και προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες.

Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων, σε μια ακόμα προσπάθεια να αποκτήσει η εργοδοσία καλύτερη «εικόνα» για το συνδικαλιστικό προφίλ των εργαζομένων...

Και όλα αυτά  που ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ πλασάρονται ως «σύγχρονα και βέλτιστες πρακτικές» για το καλό του εργαζόμενου!!!!

Ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και της εργοδοσίας όπου ο εργαζόμενος, εντελώς απροστάτευτος θα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς διαρκών πιέσεων και εκβιασμών, προκειμένου να αποδεχτεί όλες τις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης.

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και που θα διαμορφώσει εργασιακές συνθήκες ενός σύγχρονου μεσαίωνα η απάντηση είναι μία και μοναδική.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας ,σε πλήρη συντονισμό με το σύνολο του εργατικού κινήματος θα συμμετάσχει ενεργά στον πολύμορφο αγώνα που απαιτείται, ώστε να μην περάσει αυτός ο εργασιακός οδοστρωτήρας δικαιωμάτων και κατακτήσεων του εργατικού κινήματος.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!!

                                                                          ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: