10 Απριλίου 2023

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΥΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΝΟΜΟ

 

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

(ΑΝΑ.Σ.Α.)

Αχαρνές  10/04/2023

Προς ΥΠΕΝ, ΓΛΚ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΚΥΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΜΕ ΝΟΜΟ

Μετά από δεκαετή αγώνα των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, ψηφίστηκε στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στον νόμο 5037/28-3-2023 ΦΕΚ 78Α, το άρθρο 172 σχετικά με την καταβολή επιδικασθέντων ποσών µειώσεων αποδοχών του προσωπικού του πρώην Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην περίοδο 2013-2108, χωρίς να συμπεριλάβει καμία νομοτεχνική διόρθωση των εργαζομένων από το σχετικό υπόμνημα, που έστειλε το Συνδικάτο προς στην κυβέρνηση και στην Βουλή για να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις – συμπληρώσεις κατά την ψήφισή του.

Το άρθρο αυτό παρότι αναφέρεται σε σχετική ρύθμιση των παράνομα παρακρατηθέντων δεδουλευμένων των εργαζομένων, είναι ασαφές σε πολλά σημεία και αν δεν λυθεί άμεσα έστω με  ΚΥΑ που ορίζει στην παράγραφο 5 του ανωτέρου άρθρου, υπάρχει ο κίνδυνος να πάει στις καλένδες η αντιμετώπιση της επιστροφής των δεδουλευμένων και το χειρότερο αδικεί τα 2/3 των εργαζομένων που θα πρέπει να συνεχίσουν τα δικαστήρια στο διηνεκές…

Κατά την γνώμη μας, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι η όλη νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να λύσει ΑΜΕΣΑ το πρόβλημα των κλεμμένων μισθών μας, αν δεν ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των δικηγόρων που διαχειρίζονται νομικά τις διεκδικήσεις μας, όπως αναλύονται στο σχετικό έγγραφο τους το οποίο σας παραθέτουμε:

Κρίσιμα σημεία προς διευκρίνιση:

Κατά την παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου, πρόκειται κατ’ εξουσιοδότηση αυτού να εκδοθεί ΚΥΑ προς καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής.

Προς τούτο θεωρούμε απαραίτητες τις κάτωθι διευκρινίσεις – συμπληρώσεις :

α) «υπό την προϋπόθεση θετικής σχετικής τελεσίδικης δικαστικής απόφασης» 

Κατά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τελεσίδικες είναι : α) οι αποφάσεις του Εφετείου ή/και β) εκείνες οι οριστικές αποφάσεις (αποφάσεις πρωτοδικείου) οι οποίες δεν υπόκεινται σε ανακοπή ερημοδικίας και έφεση. Οι αποφάσεις αυτές δεν υπόκεινται σ αυτά τα ένδικα μέσα είτε επειδή αυτά ασκήθηκαν και απορρίφθηκαν, είτε επειδή παρήλθε άπρακτη η προθεσμία για την άσκησή τους, είτε επειδή οι διάδικοι παραιτήθηκαν από αυτά. 

Προκύπτει επομένως το ερώτημα του πώς θα αποδεικνύεται η τελεσιδικία. Προς τούτο υπάρχουν δύο τρόποι α) Η προσκόμιση της απόφασης του εφετείου ή/και β) η προσκόμιση της απόφασης του Πρωτοδικείου με σχετικό πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων.

ΟΜΩΣ

Υπάρχουν αρκετές αποφάσεις Πρωτοδικείου επί των οποίων έχει ασκηθεί έφεση, η συζήτηση της οποίας έχει ματαιωθεί και από την ματαίωση έχει παρέλθει μακρό χρονικό διάστημα (πέραν της διετίας).

Υπάρχουν, επίσης, αποφάσεις Πρωτοδικείου, επί των οποίων έχει μεν ασκηθεί έφεση, εκπρόθεσμα δε. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα αν  αντιπαραβάλει κανείς την ημεροχρονολογία δημοσίευσης απόφασης ή της επίδοσης της απόφασης με την ημεροχρονολογία κατάθεσης στην Γραμματεία του Πρωτοδικείου Αθηνών της έφεσης.

Φρονούμε, λοιπόν, ότι και αυτές οι αποφάσεις πρέπει να συμπεριληφθούν. Εξ’ άλλου στους πίνακες που αποστέλλαμε, υπολογίζονταν και αυτές.

Επιπλέον

Θα πρέπει κατά την άποψή μας να διευκρινιστεί ότι η δυνατότητα αυτή (της προσκόμισης τελεσίδικης απόφασης και της επέκεινα εξόφλησης κατά τις διατάξεις του ανωτέρω άρθρου) πρόκειται να ισχύει και τον μεταγενέστερο της ψήφισης του νόμου (ή δημοσίευσης αυτού) χρόνο. Με άλλα λόγια, να πληρώνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ίδιου νόμου και κάθε τελεσίδικη απόφαση, που δημοσιεύεται στο μέλλον. 

Επί της διαδικασίας  

Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αιτούνται την ανωτέρω ρύθμιση και ταυτοχρόνως να παραιτούνται από τις περαιτέρω αξιώσεις τους εάν πρώτα δεν έχει ελεγχθεί από τους ίδιους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, το ποσό που θα λάβουν.

Επομένως, προτείνουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕΤΑΑ να συντάξουν πίνακα με τα ποσά του καθενός μικτά με διακριτές στήλες για τις κρατήσεις (ασφαλιστικές, ΦΜΥ), ο οποίος θα κοινοποιηθεί και ελεγχθεί προ της αίτησης. 

Περαιτέρω, λόγω του ότι δυστυχώς κάποιοι δικαιούχοι έχουν αποβιώσει μετά την έκδοση σχετικών αποφάσεων, δέον να διευκρινιστεί ποιά δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίζουν οι κληρονόμοι (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό μη δημοσίευσης διαθήκης, δημοσίευση διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος)

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ότι με την κατάθεση της αίτησης το ελεγχθέν ποσό θα πιστώνεται (εφάπαξ) στους δικαιούχους.

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση για εκείνους που έχουν τελεσίδικη απόφαση για ένα χ χρονικό διάστημα αλλά είναι ενάγοντες και σε αγωγή που μπορεί καν να μην έχει συζητηθεί λόγω της θέσης του ΙΓΜΕ σε εκκαθάριση ή σε οριστική απόφαση. Πώς θα διατυπωθεί η δήλωση παραίτησης για αυτούς;; θα πρέπει να γίνεται δεκτή η επιφύλαξη για το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα που παραμένει διεκδικήσιμο ή να προβλέπεται ότι παραιτούνται ως προς τις απαιτήσεις χρονικού διαστήματος αντίστοιχου με αυτού για το οποίο επιδικάστηκαν με την τελεσίδικη απόφαση ποσά (και μάλιστα θα πρέπει να σημειώνεται στην αίτηση – δήλωση παραίτησης - ειδικώς και συγκεκριμένως – ποιο είναι αυτό το χρονικό διάστημα)

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΥΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.


Η Ε.Γ. της ΑΝΑ.Σ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: